Skip to main content

ONZE HISTORIE

ONTDEK DE OORSPRONG VAN VSS MACHINEBOUW

Ruim achttien jaar geleden begint onze historie. De landbouwmechanisatie stond toen voor een nieuwe fase. De schaalvergroting, professionalisering van de akkerbouwbedrijven, optimalisering en mechanisering van het machinepark van akkerbouwers deed zijn intrede. Sneller werken, meer capaciteit, gebruik van nieuwe technieken en gebruiksgemak waren voor de oprichters van VSS Machinebouw de drijfveren om te starten als nieuwe Nederlandse fabrikant van grondbewerkingsmachines.

AANGENAAM, VSS IS DE NAAM

VSS Machinebouw werd in 2005 opgericht door Arjan Verpoorte, Peter-Jan van Sabben en André Schouwenaar. Zij zijn daarmee de naamgevers van het bedrijf. VSS ging samenwerken met Machinefabriek Cappon in Heinkenszand en produceerde naast innovatieve machines in de agrarische sector ook onderdelen voor de industrie.

Er ontstond in 2006 en 2007 een nieuwe lijn grondbewerkingsmachines onder de merknaam VSS Agro, met zaaibedbereiders, frontbereiders en drukrollen. In die tijd startte VSS Machinebouw ook met de ontwikkeling van schoffeltechniek en aardappelselectiewagens.

Oprichters VSS Machinebouw 2005
Machinefabriek J. De Jonge 's Heerenhoek publicatie PZC

MEER DAN 100 JAAR TERUG!

Echter ligt de basis van de huidige generatie VSS machines al veel verder in het verleden. VSS nam namelijk tussen 2008 en 2010 zowel het productenpakket als de productie van AMAC en Cappon over. Twee oer-Zeeuwse bedrijven met een rijke geschiedenis die meer dan 100 jaar terug gaat. Beiden verkochten en leverden wereldwijd een breed pakket aan aardappel- en uienoogst machines en grondbewerkingstechnieken. De basis hiervan werd gelegd door de smederij van de Jonge in ’s Heerenhoek en die van Cappon in Heinkenszand. Na een wat mindere periode in de begin van deze eeuw zijn beide bedrijven ondergebracht bij VSS Machinebouw.

DE GEBOORTE VAN VSS AMAC

In 2008 werd een samenwerking aangegaan met AGRIMAC, de eigenaar van merken AMAC, CLIMAX en AGRIFAC. Er werd gestart met de productie van AMAC rijenfrezen, frontfrezen, uienrooiers en loofklappers. Daarnaast verzorgde VSS de levering en productie van onderdelen voor alle AMAC machines. Eind 2008 resulteerde deze samenwerking in de volledige overname van de AMAC activiteiten door VSS Machinebouw. De productie hiervan werd voortgezet op Oudelande. Ook de merknaam veranderde: VSS AMAC was geboren.

 

In 2009 werd de nieuwe ontwikkeling van VSS AMAC machines opgepakt en dit resulteerde direct in een nieuwe uienrooier en uienloofklapper. In 2010 gevolgd door de eerste uienlader en de 4 rijige aardappel voorraadrooier.

VSS AMAC VRU 2250 in 2009
VSS Agro en VSS AMAC

VAN DRIE NAAR TWEE STERKE MERKEN

Er volgde een periode waarin VSS Machinebouw drie merknamen voert: VSS Agro, VSS AMAC en VSS Cappon. Drie sterke merken met allen een zeer uitgebreid productenpakket van landbouwmachines en onderdelen. Eind 2018 is het volledige productenpakket van VSS Cappon ondergebracht onder het merk VSS Agro. Sindsdien opereert VSS Machinebouw onder twee merknamen: VSS Agro en VSS AMAC. Al is de naam Cappon nooit helemaal verdwenen: de welbekende VSS Cappon Roll bleef.

 

Inmiddels is het productenpakket van VSS Machinebouw met meer dan 40 producten zeer omvangrijk. Ook het aantal dealers voor VSS Agro en VSS AMAC producten steeg in de afgelopen jaren flink; naar zo’n 70 dealerlocaties wereldwijd.